Gebakken Sint-Jakobsvruchten met bloemkoolcrème

Sint-jakobsvruchten en bloemkool, een heerlijke combinatie. En zeker als je het op déze manier aanpakt. Bij sint-jakobsvruchten gaat het om de smaak en om de delicate textuur. De bloemkool moet een mooie aanvulling zijn en mag vooral niet domineren, dus gaan we er een zachte puree van maken. We snijden de bloemkool in roosjes, voegen er de melk aan toe, peper en zout... en een reepje citroenschil voor een frisse toets. Dan mag de bloemkool op het fornuis tot ze gaar is gekookt.

En nu kunnen we de puree maken. We willen een zachte, egale bloemkoolpuree. Met een aardappelstamper is dat niet echt evident, dus haal er best een blender bij. De citroenschil heeft haar werk gedaan, dus die mag weg. En de rest gaat in de blender. Een paar tellen later heb je een mousse van bloemkool, en die gaan we nog een laatste keer verfijnen met een puntzeef. We maken de puree nog wat rijker met room, en dan houden we 'm gewoon warm op een laag vuurtje.

Intussen bakken we de sint-jakobsvruchten in een hete pan kort aan. Even kruiden met peper en wat grof zout. Zo'n vijftien seconden per kant, en dan zijn ze al klaar. En we kunnen gaan dresseren. Schep een paar lepeltjes bloemkoolpuree op een bord, schik er de sint-jakobsvruchten op... En werk af met rode eikenbladsla... en een paar druppels olijfolie. 

 

Geloof me, dit wordt niet alleen een streling voor het oog. Eet smakelijk.

Thu, 03/16/2017 - 12:40 - ondertiteling aan

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+